Puun kuntoarvio
Yksilöllinen puun kuntoarvio
Puun kuntoarvio kannattaa teettää ammattilaisella esimerkiksi silloin kun puun elinikä halutaan maksimoida tai esimerkiksi tontin puuston kunto arveluttaa.
Puun kuntoon ja elinvoimaisuuteen voivat vaikuttaa sekä ihmisten tekemät vauriot, että muutokset puun kasvuympäristössä.
Koulutettu arboristi arvioi puun kunnon analysoimalla puun juuresta latvaan. Puiden kuntoarviot tehdään pääosin silmämääräisesti. Tarvittaessa käytetään asianmukaista mikroporaa ja muita työkaluja, joilla puun kuntoa voidaan arvioida itse puuta vahingoittamatta.
Jokaisen puun kunto, tarpeet ja terveydentila vaihtelevat yksilöittäin
Jokainen puu tutkitaan yksilöllisesti suhteessa sen kasvutilaan ja ympäristöön. Puun kuntoarvio paljastaa esimerkiksi kääpien, sienien ja tuholaisten, sekä kasvuympäristön ominaisuuksien aiheuttamia vaurioita.
Yleisimpiä vaurioita ovat esimerkiksi liian ahtaassa tilassa kasvavien puiden epäammattimaisesti tehdyt leikkaukset tai ruohonleikkureilla aiheutetut tyvivauriot. Istutetun puun juuristo joutuu myös koetukselle esimerkiksi nurmialueella kilpaillessaan nurmikon juuriston kanssa.
Puu pyrkii korjaamaan vaurioita itse, ja sen elinvoimaisuudesta riippuen kunnon heikkeneminen voi tulla pintapuolisesti näkyville vasta usean vuoden viiveellä.
Miten puun kuntoarvio tehdään?
Meillä on käytössä kaksi luotettavaa laitetta puun kuntoarvion tekemiseen: Picus 3 -ultraäänitutkimuslaite ja resistografi eli lahonetsintälaite.
Ultraäänitutkimus perustuu puun sisään lähetettävän ultraääniaallon nopeuden mittaamiseen. Kone laskee äänennopeuden perusteella, onko puu sisältä kova vai pehmeä.
Resistografimittauksessa porataan puun sisään pieni reikä. Puun lahoaste saadaan selville puun vastuksesta poratessa.
Ultraäänitutkimuksessa puun ympärille laitetaan antureita, jotka mittaavat äänen nopeutta puun sisällä.
Ultraääni tutkimuksessa saadaan tietoa, onko puu sisältä kova vai pehmeä. Kuvassa tummat alueet ovat pehmeitä kohtia.
Kuvassa näkyy kuntotutkimuksen jälkeen kaadettu puu, joka oli sisältä täysin laho.
Milloin puun kuntoarvio kannattaa teettää ammattilaisella?
Puun kunto kannattaa tutkituttaa arboristilla, etenkin jos puussa on havaittu muutoksia, tai sille suunnitellaan esimerkiksi leikkauksia. Turhat ja tarpeettomat toimenpiteet vahingoittavat puuta ja vanhentavat sitä ennenaikaisesti.
Myös remonttien yhteydessä puulle kannattaa tehdä ensin kuntoarvio. Arboristi laatii suositeltavat hoito-ohjeet, sekä suunnitelmat mahdollisista jatkotoimenpiteistä.
Ketkä hyötyvät arboristin tekemästä kuntoarviosta?
Puun kuntoarvio on erinomainen apu, kun suunnitellaan toimenpiteitä pihapiirin puuston suhteen.
Hyväkuntoinen puu kestää huonokuntoista paremmin ja pihapiirin terve puusto voi pienentää esimerkiksi myrskyvahinkojen riskiä merkittävästi.
Tämän vuoksi palvelumme ovat erityisen suosittuja omakotitalojen ja mökkien omistajien lisäksi myös isännöintitoimistojen ja taloyhtiöiden parissa.
Puun kuntotutkimuksen hintaesimerkit löydät täältä.
Pyydä tarjous puun kuntoarviosta!
Arboristilla teetetty puun kuntoarvio auttaa:
- Omakoti- ja paritalojen pihapiirien puuston kunnon kartoittamiseen
- Mökkien pihapiirien ja metsäalueiden puuston kunnon kartoittamiseen
- Kerrostalojen ja kaupunkiympäristön puuston kunnon kartoittamiseen
- Huonokuntoisten puiden aiheuttamien myrskyvahinkojen minimoimiseen
- Valitsemaan oikeat jatkotoimienpiteet puuston huoltoon
- Tarjoamalla kullekin arvioidulle puulle erikseen laaditut hoito-ohjeet
- Pidentämään puuston ikää
Pyydä tarjous puun kuntoarviosta!
Kerromme mielellämme lisää ammattilaisten tuottamista arboristipalveluistamme. Ota rohkeasti yhteyttä ja kerro kuinka voimme olla avuksi.